Test na drogy ze slin: Jak dlouho po užití mohou odhalit drogy?

Drogy mají na naše tělo různé účinky a po jejich užití mohou v našem organismu zůstat po různě dlouhou dobu. Jedním z nejrychlejších a nejméně invazivních způsobů, jak zjistit, zda jsou v těle drogy stále přítomny, je test na drogy ze slin.

Test na drogy ze slin: Jak dlouho po užití mohou odhalit drogy? 2

Tyto testy jsou čím dál populárnější právě pro svou jednoduchost a rychlé použití. Avšak jako každá jiná metoda mají i tyto testy své silné stránky a slabiny. Jak dlouho po užití může test odhalit přítomnost drog a jak si stojí v porovnání s jinými typy testů?

Jak funguje test na drogy ze slin

Tyto testy fungují na jednoduchém principu chemické analýzy vzorku slin, která zjišťuje přítomnost zbytkových látek vznikající právě při konzumaci drog. V dnešní době dokážou tyto testy odhalit několik druhů drog najednou, včetně marihuany, metamfetaminu, kokainu či pervitinu. Největší předností těchto testů je jejich rychlost a jednoduchost, jelikož výsledky jsou k dispozici již za několik minut od odebrání vzorku. Navíc k tomu nepotřebujete ani žádné speciální laboratorní vybavení. Samotný test se provádí tak, že si daná osoba vloží do úst sběrný tampon, který absorbuje sliny. Následně se z tamponu odeberou vzorky slin, které se vloží do kazety, která již po pár minutách vyhodnotí, zda jsou drogy v těle stále přítomny.

Test na drogy ze slin: Jak dlouho po užití mohou odhalit drogy? 3

Jak dlouho může test na drogy ze slin detekovat užití drog

Toto je jedna z nejčastějších otázek, které jsou v souvislosti s testováním na drogy řešeny. Odpověď je však závislá hned na několika faktorech. Především to závisí na druhu drogy a metabolismu jedince. Obecně však lze říci, že…

  • marihuana se ve slinách objeví již několik minut po užití a v organismu je detekována až po dobu 24 hodin. U pravidelných uživatelů to může být až 48 hodin, nikde ne ale více.
  • metamfetamin a pervitin jsou ze slin poznatelné po dobu až 3 dnů.
  • kokain je ve slinách detekovaný 1-2 dny po užití.

Výhody a nevýhody testu na drogy ze slin

Největší výhodou tohoto testu je jeho rychlost a jednoduchost. Odběr vzorku slin je neinvasivní a pro testovanou osobu relativně pohodlný. Vzhledem k tomu, že výsledky získáte do pár minut a test se provádí bez použití složitého vybavení, využívá se například při silničních kontrolách.

  • Rychlost a jednoduchost
  • Neinvasivní metoda
  • Aktuálnost výsledků

Test na sliny je velice účinný pro detekci nedávného užití drog, jeho schopnost odhalit drogy po delší době je však velmi omezená a po 3 dnech již nejsou ve slinách drogy detekovatelné. Další jeho nevýhodou je to, že pokud byly drogy brány v malých dávkách, nemusí to tento typ testu vůbec zjistit.

  • Krátký čas detekce
  • Malá spolehlivost při nízkých koncentracích

Test na drogy ze slin: Jak dlouho po užití mohou odhalit drogy? 4

Jiné metody testů na drogy

Testy na sliny jsou jednou z nejrozšířenějších a nejrychlejších metod, jak zjistit, zda se v organismu vyskytují drogy. Mezi další testy, které bývají přesnější patří:

  • test na moč
  • testy z krve
  • test na vlasy

Jeden z nejběžnějších způsobů testování je test na moč, který je schopen detekovat drogy po delší dobu než test na sliny. Marihuana může být například v moči detekována až několik týdnů po jejím užití. Test na krev je velmi přesný a dokáže odhalit aktuální hladinu drog v těle, což je užitečné například při stanovení intoxikace v době testování. A test na vlasy dokáže odhalit užití drog až několik měsíců zpětně. Všechny tyto zmíněné testy jsou však finančně náročnější a vyžadují si již odborné laboratorní vyhodnocení.

Test na drogy ze slin je velmi rychlý, neinvazivní a snadno použitelný nástroj, který umožňuje detekovat nedávné užití drog. Jeho schopnost odhalit drogy je však po delší době omezená. V tomto případě je potřeba jej použít v kombinaci s dalšími testy, jako je například test na moč nebo na krev.

Zdroje

Napsat komentář