Konopné máslo můžete přidat do mnoha pokrmů, jejichž základem je tuk. Sladké i slané pokrmy díky obsaženým kanabinoidům mají blahodárné účinky. Příprava másla je jednoduchá. Počítejte však s tím, že vám výroba zabere pár hodin.
Co je to konopné máslo
Přepuštěné máslo neboli ghí, jehož název vznikl v Indii, neobsahuje bílkoviny. Je pročištěné, neobsahuje netukové složky ani vodu a zůstane jen čistý tuk. Tímto způsobem se už máslo upravovalo dříve. Podobná je příprava konopného másla.
Jaké jsou jeho účinky
Přepuštěné máslo z konopí se uplatní ve zdravé výživě a pomáhá probouzet tělo i mysl. Přepuštěné konopné máslo je čím dál více oblíbené, protože dobře chutná a je současně více zdravé a prospěšné pro tělo než klasické máslo. Kromě toho déle vydrží a snese úpravu při vyšší teplotě, proto je ideální i k vaření, pečení či smažení.
Výživová hodnota konopného másla
Konopné máslo obsahuje hodně fluoridu, fosforu, hořčíku a vápníku, čímž posiluje náš chrup i kosti. Obsahuje i zinek, který má blahodárný vliv na kvalitu nehtů a vlasů. Navíc posiluje i imunitu. Ve stopovém množství obsahuje další minerály, jako je draslík a selen. Konopný tuk je vhodným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vyrobit. Mají protizánětlivé účinky jsou nepostradatelné pro srdce, harmonizaci krevního tlaku a jsou prevencí proti diabetu. V přepuštěném másle jsou i vitaminy A, B12, E, K, beta-karoten a kyselina listová. Konopné máslo s obsahem CBD nemá psychoaktivní účinky a podporuje přirozenou imunitu.
Stabilní konopné máslo
Konopné máslo se nekazí a nemusíte jej skladovat v chladničce, pokud máte chladnou komoru nebo spižírnu. Zraje a vyvíjí se,. Jeho účinky se tedy časem zvyšují. Blahodárně působící látky v konopí, převážně kanabinoidy, jsou rozpustné pouze v tuku. Proto je konopné máslo způsobem, jak dostat kanabidiolu neboli CBD přirozeně dostat do těla. Snese vysoké teploty až 250 °C, což je více, než třeba různé druhy olejů. Zahřátí ho neznehodnotí a stačí použít menší množství než při použití oleje nebo klasického másla.
- Snadno ho zařadíte do jídelníčku
- Natřete jej na pečivo
- Hodí se na tepelnou úpravu, vaření, pečení i smažení
- Vhodné pro studenou i teplou kuchyni
- Je bezlepkové
- Neobsahuje alergeny
- Bez laktózy
- Má jemnou vůni, aroma i chuť
- Můžete jej skladovat i při pokojové teplotě
- Má mnohem delší trvanlivost
- Je snadno a lehce stravitelné
Jak se vyrábí – recept
Čerstvé máslo se směsí konopné herby vaří na mírném ohni, dokud se na povrchu nevytvoří průsvitná vrstva. Krusta se odstraní a zůstane zlatavě zelená tekutina. Ta se filtruje od drobných částí konopí přes tenké plátno až do naprosté čistoty. Máslo i konopí doporučujemem použít v biokvalitě. Trvanlivost správně připraveného konopného másla uchovávaného v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě se počítá v řádu měsíců.
Suroviny:
- 450 gramy másla
- 30 gramů konopí – množství upravte podle kvality
Postup přípravy:
- Ve středně velkém rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody, aby konopí plavalo asi 3 až 5 centimetrů nad dnem rendlíku.
- Jakmile voda začne vařit, vložíte do ní máslo a necháte zcela rozpustit.
- Jakmile se máslo zcela rozpustí, přidáme konopí, ztlumíme plamen tak, aby máslo s konopím jen slabě vřelo. Vaříme asi 3 hodiny. Až bude máslo hotové, povrch směsi bude lesklý a tuhý.
- Žáruvzdornou nebo plastovou misku přikryjeme dvojitou vrstvou tenké látky a upevníme gumičkou, provázkem nebo páskou.
- Konopné máslo přecedíme do misky, látku sejmeme a vymačkáme z ní máslo, které v ní zůstalo.
- Směs necháme hodinu vychladnout, dáme do ledničky a necháme chladit, až máslo vystoupí na povrch směsi a ztuhne.
- Máslo ztuhlé na povrchu odřízneme, položíme vzhůru nohama na podložku a setřeme přebytečnou vodu.